De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde geeft de geschatte marktwaarde van jouw woning aan op een specifieke peildatum. Deze waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de waarde, hoe meer je aan deze belastingen betaalt.
De WOZ-waarde heeft indirect ook invloed op je hypotheek. Als je eigenaar bent van een woning dan betaal je namelijk eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bepaald percentage van de WOZ-waarde (van je eigen koopwoning, alleen als dit ook je hoofdverblijf is) dat door de Belastingdienst wordt opgeteld bij je inkomen. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger je eigenwoningforfait.
Jaarlijks ontvang je van de gemeente een WOZ-beschikking, met daarin de vastgestelde waarde van je woning. Het is belangrijk om deze beschikking goed te controleren. Ben je het niet eens met de vastgestelde waarde? Dan kun je hier bezwaar tegen maken.
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!