Overdrachtsbelasting - Wat is dat? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Overdrachtsbelasting

Ben je van plan een (volgende of tweede) woning te kopen? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met overdrachtsbelasting. Wij leggen je graag uit wat dit precies is, wanneer je overdrachtsbelasting moet betalen en wat de nieuwe regels zijn.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen bij de overdracht van onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het type onroerend goed dat je  aankoopt. De belasting bedraagt een percentage (%) van de aankoopwaarde en betaal je bij de aankoop van het onroerend goed, dit noemen we ook wel kosten koper. Koop je een nieuwbouwwoning? Deze koop je vrij op naam (v.o.n.) en dan krijg je niet te maken met overdrachtsbelasting. Koop je een nieuwbouw bedrijfspand of recreatiewoning? Dan betaal je B.T.W. in plaats van overdrachtsbelasting. De B.T.W. kun je na de aankoop weer terug vorderen van de Belastingdienst. 

Hoeveel is de overdrachtsbelasting in 2023?

De hoogte van de overdrachtsbelasting in 2023 hangt af van jouw specifieke situatie. In 2023 worden de volgende tarieven gehanteerd: 

  • 0% voor kopers van een woning onder de 35 jaar en die de vrijstelling niet eerder hebben toegepast
  • 2% voor iedereen die niet onder de startersvrijstelling valt en een woning koopt om hier zelf in te gaan wonen.
  • 10,4% voor de aankoop van overig bestaand onroerend goed, zoals een tweede woning, recreatiewoning, verhuurd pand of bedrijfspand. 

Bovenstaande tarieven blijven hetzelfde in 2024.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Goed nieuws voor starters! Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en je koopt je een huis tot €440.000, dan kom je in aanmerking voor een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting (mits je de vrijstelling niet eerder hebt toegepast). Deze regel is in 2021 in het leven geroepen om de drempel voor het kopen van je huis te verlagen. Per 2024 is de startersvrijstelling verhoogd tot een koopsom van €510.000.

Let op! Ben je geen starter, maar wel jonger dan 35 jaar en heb je bij je vorige woning(en) geen gebruikgemaakt van de startersvrijstelling? Dan kom je hier alsnog voor in aanmerking.

Samen een huis kopen

Koop je samen met je partner een huis en heeft één van jullie wel recht op de startersvrijstelling, maar de ander niet? Bijvoorbeeld omdat één van beiden boven de 35 jaar is of al eens eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling. Dan betaal je over de helft van de koopsom 0% en over de andere helft 2% overdrachtsbelasting.

Veelgestelde vragen over overdrachtsbelasting

Nee, overdrachtsbelasting is helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Je kan maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Als de woningwaarde gelijk is aan de koopsom kun je deze niet meefinancieren en zal deze met eigen geld moeten betalen.

Als je naar de notaris gaat voor het passeren krijg je van de notaris een nota van afrekening. Hierop staat ook de overdrachtsbelasting. Je betaalt deze dus aan de notaris. De notaris zorgt er vervolgens voor dat dit bedrag overgemaakt wordt naar de Belastingdienst.

Vallei en Heuvelrug Hypotheken

Vallei en Heuvelrug Hypotheken

Bij Vallei en Heuvelrug Hypotheken begrijpen we dat jouw hypotheekaanvraag een belangrijke stap is op weg naar jouw droomhuis. Onze adviseurs staan klaar om jou te begeleiden en geven altijd advies dat aansluit bij jouw unieke situatie. Of je nu voor het eerst een huis koopt, een nieuw avontuur begint met je partner of je bestaande hypotheek wilt herzien. Wij staan aan jouw zijde.

Maak een afspraak

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!