Annuïteitenhypotheek: Wat is het en hoe werkt het?
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Annuïteitenhypotheek

Bij het kopen van een huis komt veel kijken, onder andere het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Eén van de meest voorkomende hypotheekvormen is de annuïteitenhypotheek. Wij leggen je graag uit wat een annuïteitenhypotheek is, hoe dit precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is, kort gezegd, een hypotheek waarbij je de gehele looptijd maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een combinatie van rente en aflossing. In het begin betaal je vooral veel rente en een beetje aflossing. Maar, naarmate de tijd vordert, ga je steeds meer aflossen en steeds minder rente betalen. Het mooie is, je maandlasten blijven de hele looptijd gelijk.

Hoe werkt een annuïtaire hypotheek?

Hoe werkt een annuïtaire hypotheek?

Hoe een annuïteitenhypotheek precies werkt leggen wij graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor: je koopt een huis van €400.000 en je leent dit bedrag tegen een rente van 4,25% voor 30 jaar. Dan zien de kosten eruit zoals in de tabel hiernaast.

Elke maand gaat er dus een deel van je betaling naar de rente en een deel naar de aflossing van je lening. De eerste maanden betaal je de bank vooral voor het lenen van het geld, maar naar verloop van tijd wordt dat steeds minder en betaal je vooral je eigen schuld terug. Dit zorgt ervoor dat je elke maand dezelfde maandlasten hebt.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

  • Veel zekerheid. Met een annuïteitenhypotheek weet je precies waar je aan toe bent. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag zo lang  de rente vast staat, geen verrassingen.
  • Aan het begin veel hypotheekrenteaftrek. Doordat in het begin het grootste deel van je betaling naar de rente gaat, krijg je ook veel geld terug van de belastingdienst.
  • Na 30 jaar heb je de volledige hypotheek afgelost.

Nadelen van een annuïteitenhypotheek

Ieder voordeel heeft zo ook zijn nadelen.

  • Je netto maandlasten nemen toe: Doordat je steeds minder rente gaat betalen, kun je ook steeds minder hypotheekrente aftrekken. Bruto blijven je maandlasten gelijk, maar netto nemen deze toe. 
  • Over de gehele looptijd betaal je meer rente dan bij bijvoorbeeld een lineaire hypotheek.

Verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Een lineaire hypotheek is een andere veel voorkomende hypotheekvorm waarbij je elke maand een vast bedrag aan de lening aflost. In tegenstelling tot een annuïteitenhypotheek, dalen je maandelijkse lasten bij een lineaire hypotheek na verloop van tijd omdat je steeds minder rente betaalt over het openstaande bedrag. Dit betekent dat je aan het begin van de lening hogere maandelijkse lasten hebt dan bij een annuïteitenhypotheek.

 

Het grootste verschil is dus dat je bij een lineaire hypotheek begint met hogere maandlasten die dalen, terwijl bij de annuïteitenhypotheek je maandlasten gelijk blijven. De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn na ongeveer vijftien jaar lager dan de maandlasten van een annuïteitenhypotheek die is gestart met hetzelfde hypotheekbedrag. 

Kosten annuïteitenhypotheek

Je weet nu dat de kosten voor een annuïteitenhypotheek bestaan uit een deel aflossing en een deel rente, dat zijn de maandelijkse kosten. De precieze hoogte van deze kosten hangt af van de kosten van je woning en het rentepercentage. Daarnaast zijn er ook nog de kosten koper. Dit zijn eenmalige kosten die je betaalt om je huis aan te kopen, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Binnen deze kosten koper vallen ook onze advieskosten. Het eerste gesprek met ons is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos. Als je besluit om je hypotheek via ons af te sluiten, dan hanteren wij daar specifieke tarieven voor.

Nog meer vragen? Neem contact met ons op.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!