Een akte van levering, ook wel leveringsakte of transportakte genoemd, is een juridisch document, waarin het eigendom van een woning van verkoper naar koper wordt overgedragen. Lees alles over de akte van levering.
In de wereld van hypotheek zijn er veel begrippen waarvan de betekenis wellicht niet gelijk duidelijk is. Wij doen ons best om je zo goed mogelijk op de hoogte te brengen. In onze begrippenlijst geven we uitleg over lastige termen omtrent hypotheken en geldzaken.
Een akte van levering, ook wel leveringsakte of transportakte genoemd, is een juridisch document, waarin het eigendom van een woning van verkoper naar koper wordt overgedragen. Lees alles over de akte van levering.
Bij een annuïteitenhypotheek is betaal je de gehele looptijd maandelijks hetzelfde vaste bedrag. Dit bedrag bestaat uit een combinatie van rente en aflossing. Lees alles over de annuïteitenhypotheek
Bij de aankoop van een (bestaande) woning betaal je 10% borgsom. Kun/wil je dit bedrag niet met eigen geld betalen, dan kun je gebruikmaken van bankgarantie. Lees alles over bankgarantie.
De hypotheekakte wordt opgesteld door de notaris en door zowel de notaris als de koper(s) ondertekend. In deze akte staan alle gegevens over de hypotheek. Lees alles over de hypotheekakte.
Kosten koper, vaak afgekort tot k.k., zijn de bijkomende kosten die je betaalt bovenop de aankoopprijs van een woning. Gemiddeld bedragen deze zo’n 3% tot 4% van de aankoopprijs van de woning. Lees alles over kosten koper.
Bij een lineaire hypotheek is betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand een vast bedrag aan aflossing en wordt het bedrag dat je aan rente betaalt steeds minder. Hierdoor worden je maandlasten in de loop van de tijd lager. Lees alles over de lineaire hypotheek.
Loan-to-value, afgekort tot LTV, is een percentage dat de verhouding weergeeft tussen het geleende bedrag en de waarde van het onderpand. Lees alles over loan-to-value.
Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen bij de overdracht van onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond. De hoogte hiervan hangt af van jouw specifieke situatie. Lees alles over overdrachtsbelasting.
Met passeren bedoelen we het officiële moment waarop je naar de notaris gaat om de hypotheekakte te ondertekenen. Lees alles over de passeerdatum van je hypotheek.
De risicoklasse van je hypotheek is als het ware een inschatting van het risico dat de geldverstrekker neemt bij het verstrekken van jouw hypotheek. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de rente die je betaalt. Lees alles over de risicoklasse.
Vrij op naam (afgekort v.o.n.) betekent dat de verkoper de kosten draagt die komen kijken bij de overdracht van een woning. Lees hier alles over vrij op naam kopen.
Bij de koop van een woning wordt er gevraagd om een aanbetaling, ook wel waarborgsom genoemd. De waarborgsom van je koopwoning bedraagt 10% van de verkoopprijs. Lees hier alles over waarborgsom.
Een werkgeversverklaring is een document dat door je werkgever wordt verstrekt met informatie over je dienstverband. Hierin verklaart je werkgever onder andere het soort contract dat je hebt en hoeveel je verdient. Lees hier alles over de werkgeversverklaring.
De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde geeft de geschatte marktwaarde van jouw woning weer op een specifieke peildatum. Lees alles over de WOZ-waarde.